Δεν σημαίνει ότι ποτέ δεν κάνει αύξηση κεφαλαίου και δεν ζητάει κεφάλαια από τους μετόχους είτε για να εκμεταλλευθεί κάποια ευκαιρία-συγκυρία είτε γιατί σε κάποια χρονική στιγμή αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας. Το πράττει αλλά σπάνια. Η περίπτωση της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν, είναι χαρακτηριστική. Ουδείς από όσους ρώτησα χθες θυμήθηκε πότε ο Τιτάνας ζήτησε λεφτά από τους μετόχους του (μόνο αναλυτής κ. Εμ. Χατζηδάκης με βοήθησε λέγοντάς μου ότι η τελευταία αύξηση της τσιμεντοβιομηχανίας χρονολογείται 1990, εκδίδοντας προνομιούχες μετοχές).
Αντίθετα, μία εταιρεία που αναπτύσσεται διαρκώς, αλλά ζητώντας συνεχώς νέα κεφάλαια από τους εκάστοτε μετόχους, δεν σημαίνει ότι προσθέτει αξία ούτε στό μέτοχο ούτε στο ενεργητικό της. Και αυτό φαίνεται στα κέρδη ανά μετοχή.
Η περίπτωση της Alapis να προχωρήσει σε νέα αύξηση κεφαλαίου μέχρι 500 εκατ. ευρώ, 25 μήνες μετά την τελευταία αύξηση κεφαλαίου ύψους 817 εκατ. ευρώ (Ιούλιος 2007), αιφνιδίασε τους επενδυτές και μετόχους της εταιρείας που είδαν χθες την τιμή της μετοχής να υποχωρεί 16,19% (0,88 ευρώ).
Έρχεται μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία οι μέτοχοι της εταιρείας που συμμετείχαν στην προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου δεν έχουν ανταμειφθεί.
Τα κέρδη ανά μετοχή της Alapis πριν την τελευταία αύξηση κεφαλαίου των 817 εκατ. ευρώ ήταν 0,23 ευρώ σύμφωνα με την λογιστική κατάσταση του α 6μήνου 2007 (ή 0,54 ευρώ σε ετησιοποιημένη βάση).
Στο σύνολο του ιδίου έτους, δηλαδή του 2007 -και αφού ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου των 817 εκατ. ευρώ - τα κέρδη ανά μετοχή μειώθηκαν 0,20 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με την λογιστική κατάσταση 12μήνου. Αυτό συνέβη παρότι το σύνολο των κερδών στο β΄ εξάμηνο του 2007 ήταν πολλαπλάσιο του α εξαμήνου. Όμως το σύνολο των κερδών δεν ήταν τόσο μεγάλο για να αυξηθούν τα κέρδη ανά μετοχή, καθώς πολλαπλασιάστηκε ο αριθμός των μετοχών.
Το 2008 τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,057 ευρώ, δηλαδή υποχώρησαν κάθετα έναντι του 2007 (0,20 ευρώ).
Στο α΄ 6μηνο του 2009 παρατηρείται ανάκαμψη των κερδών ανά μετοχή και διαμορφώνονται σε 0,08 ευρώ (0,16 σε ετησιοποιημένη βάση)από 0,07 το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ομως παρά την ανάκαμψη,τα κέρδη ανά μετοχή σε ετησιοποιημέη βάση υπολείπονται αυτών του 2007.
Συνεπώς το στοίχημα που παίρνει η διοίκηση της Alapis το οποίο βέβαια περνάει μέσα από την έγκριση του βασικού μετόχου ΛαυρέντηΛαυρεντιάδη (κατέχει το 22% των μετοχών) είναι μεγάλο και ίσως καταδικασμένο να πετύχει... αφού πρώτα δικαιολογήσει και τη χρήση των κεφαλαίων.
Υπενθυμίζεται πως στην προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου του 2007 ο κ. Λαυρεντιάδης πούλησε μέρος των δικαιωμάτων του και στη συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος και των μετοχών του μέσω συνεχών ιδιωτικών τοποθετήσεων σε υψηλότατες τιμές. Ο ίδιος άρχισε να αγοράζει μετοχές στα χαμηλά τον περασμένο Δεκέμβριο.
Χρήστος Ιωάννου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr